Риболовля в Чернівецькій області може стати хорошою нагодою не лише для вилову риби, а насолоди місцевою природою. В області є багато річок та озер, того кожен рибак знайде собі куток для усамітнення. Але варто не забувати, що є періоди, коли вилов риби категорично заборонений. Ми говоримо про нерест, бо ж зима закінчилася і риби активно розмножуються.
Якщо ви плануєте риболовлю в Чернівцях чи області навесні, потрібно врахувати нерест різних риб. Ми зібрали для вас орієнтовні періоди, коли мешканці водойм Буковини нерестяться.
Коли наступає нерест на Буковині?
Окунь — у Чернівецькій області нерест цього виду риби найчастіше відбувається в першій половині квітня, коли температура води досягає 8-9˚С. Це час, коли активність окуня зростає, і він з великим апетитом клює на живця.
Судак — розпочинає нерест у кінці квітня або на початку травня, коли температура води прогрівається до 7-10˚С. Рибалки, що полюбляють ловити судака, знають, що цей час є найкращим для його улову.
Сом — для його нересту потрібно, щоб вода прогрілася до 14-16˚С, що звичайно припадає на середину травня. Проте, якщо весна холодна, то інколи цей процес може затягнутися до початку червня.
Плотва — віддає перевагу температурі води 11-14°С, тому нереститься у квітні, коли води достатньо прогріваються для цього виду риби.
Лящ — період нересту цієї риби варіюється від середини квітня до середини травня, з оптимальною температурою води 11-12°С.
Короп — любить теплішу воду, тому починає нереститися лише в середині травня і може продовжити до середини червня, коли вода прогріється до 18-20°С.
А от для карася сприятливою температурою є 13-18°С. Період нересту припадає на кінець квітня-початок травня, хоча сам процес нересту може тривати навіть до місяця.
Загалом, Чернівецька область — чудове місце для риболовлі в будь-яку пору року. Але цікавтеся правилами вилову та не порушуйте їх. І не забувайте, що нерест – це найважливіший період у житті риб, період їхнього розмноження.